2008:Program

From TheCamp
Jump to navigationJump to search


Her kan du se de planlagte foredrag for TheCamp sommerlejr 2008. Programmet er færdigt.

Øverst i programplanen kan du se navnene på de dagsansvarlige som alle er medlem af planlægningsgruppen. De dagsansvarlige sørger for at de enkelte dage overholder tidsplanen og i det hele taget forløber som planlagt. Du er altid velkommen til at henvende dig til den dagsansvarlige hvis du er i tvivl om noget.

TheCamp.dk program for 2008
Dato: Lør 19/7 Søn 20/7 Man 21/7 Tir 22/7 Ons 23/7 Tor 24/7 Fre 25/7 Lør 26/7
Dagsansvarlige: Fælles Georg Kramse PET Preben Ida Kristen Fælles
Kl. 12:00 Middag Middag Middag Middag Middag Middag Middag
Kl. 13:00 Ankomst Creating
ports for
FreeBSD

Anton Berezin
PHK
talk time

Poul-Henning
Kamp
Open
Solaris

Jørgen
Olsen
Syllable
Flemming H.
Sørensen
OpenBSD PF
Henrik Kramshøj
NOP NOP
Kl. 16:00 Velkomst
TSG
Rundtur på lejren
GIMP workshop
Rene Jensen
Spilprogrammering
Rene Jensen
IP-telefoni med Asterisk
Ivan Sørensen
Vim workshop
Preben Guldberg
Sysadmin appreciation day
Kage og
fællesfoto
Kl. 19:00 Aftensmad Aftensmad Aftensmad Aftensmad Aftensmad Aftensmad Aftensmad Aftensmad
Kl. 21:00 TCP/IP for begyndere af Kristen Nielsen Vim editoren
Preben
Guldberg
Blender workshop
Rene Jensen
Lego Mindstorms
Bjarke Walling
Introduktion
til Java

Kim Dam Petersen
Servlet Web
program-
mering

Kim Dam Petersen
Festmiddag


Lørdag

Velkomst og rundvisning

Lørdag går med at ankomme til thecamp. lejren starter kl 14.00, hvis du ankommer tidligere kan du forvente at møde en blanding af folk fra den forrige uge, på vej hjem og The Semantic Group (TSG) der er igang med at stille op til TheCamp ugen. Du er velkommen til at give en hånd med, eller at tage en kop kaffe i køkkenet (hvor kaffemaskinen står - bønner i skabet - lav selv hvis ikke der er lavet).

Fra kl. ca. 14.00 forventer vi at være klar, og du kan finde et bord til dine ting og en soveplads. Der er fri "on-your-own" indtil vi mødes kl 16.00. Vi forventer at netværket inkl. det trådløse er i drift og du kan komme igang med det samme.

Lørdag kl. ca. 16. samles vi første gang over en kop kaffe til en velkomst og introduktion til ugen. Vi tager en kort snak om ugens forløb, de overordnede rammer, hvad vi tilbyder, og praktiske ting, herunder vælger vi et madhold der laver aftensmaden lørdag aften.

For deltagere der ikke kender Græsrodsgården, er der efterfølgende en rundvisning hvor vi går igennem hele Græsrodsgården og snakker om hvordan de forskellige ting fungerer.

Vi gentager introduktions snakken under aftensmaden kl. ca. 19.00.

TCP/IP for begyndere

Niveau: Begynder OBS: Lørdag kl. 21.00
Foredragsholder: Kristen Nielsen

TCP/IP for begyndere, er en introduktion til netværksbegreber helt fra bunden. Vi starter med en snak om netværksopsætningen af din computer, kabler, netkort, hubs, switche, routere og firewalls. Herefter fortsætter vi med en introduktion til IP (Internet Protokollen) og TCP (Transmission Control Protocol) som er de grundlæggende protokoller der anvendes på computernetværk og internettet i dag.

FreeBSD portupgrade. Foredraget udgår -Afbud.

Niveau: Begynder/Let øvet
Foredragsholder: Sven Esbjerg

Portupgrade er et at de værktøjer der findes til at holde sine ports/packages opdateret på FreeBSD. Der fokuseres på hvordan man bedst muligt sikrer sig imod problemer under opdateringen, og der vises praktiske eksempler på udfordringer man kan løbe ind i, og hvordan man løser dem.
Niveauet er lige over begynder.

File:Freebsd-opdatering.pdf

Søndag

Creating ports for FreeBSD

Niveau: Øvet
Foredragsholder: Anton Berezin

This talk is about the FreeBSD ports collection, with the emphasis on practical things you need to know should you decide to make a port of some software yourself.
A number of "how" and some "whys" are explained.
Three ports are created during the session as an illustration.

Link til Præsentation

VIM

Niveau: Øvede / viderekommende (begyndere anbefales at prøve lidt vi/vim først). Alle er naturligvis velkomne, og Preben besvarer gerne spårgsmål
Foredragsholder: Preben Guldberg

Introduktion til teksteditoren Vim - både basale såvel som de mere avancerede features. Foredraget bliver holdt i vim med "vim -u Slides.vim Vim2007tc.txt" i en 80x25 terminal eller Gvim.App (brug K til at åbne/lukke hovedpunkter, og zo/zc til underpunkter).

Mandag

PHK talk time (FreeBSD)

Niveau: N/A
Foredragsholder: Poul-Henning Kamp

Poul-Henning Kamp er et fast indslag på The Camp som vi alle med slet skjult spænding ser frem til. Poul-Henning Kamp har 25 års erfaring med FreeBSD og har bidraget stort til videreudviklingen af systemet. Ingen ved med sikkerhed hvad han har på tapetet, men det bliver helt sikkert både interessant og underholdende.

GIMP/Inkscape-workshop

Niveau: Begynder++ OBS: Mandag kl 16.00
Foredragsholder: Rene Jensen

Workshoppen kommer til at koncentrere sig om de vigtige tricks så man kan få noget fornuftigt ud af programmerne. Det er ikke så sjovt og farvestrålende, men til gengæld er det reelt anvendeligt.

Wikiside med ekstra information om GIMP: 2008:GIMP-Ekstra-Info Wikiside med ekstra information om Inkscape: 2008:Inkscape-Ekstra-Info


Blender workshop

Niveau: Begynder
Foredragsholder: Rene Jensen

Wikiside med ekstra information om Blender: 2008:Blender-Ekstra-Info

Vi skal forsøge at få en fornemmelse for Blenders struktur, så man ikke går helt død i programmet på trods af dets størrelse.

 • Om at splitte/joine paneler samt at vælge paneltype, så man kan sætte sit workspace op selv med vinduer til 3D-redigering, objekt-outliner, node-redigering osv.
 • Om at skifte til de forskellige modes i 3D View panelet: Object, Edit osv.
 • Om brugergrænseflade og datastrukturmæssige grundprincipper. Forskellen på data og repræsentation i Blender, og hvordan man kan bruge den forståelse til at undgå forvirring.
 • Måden animation virker på i Blender.


Tirsdag

OpenSolaris

Niveau: Øvet
Foredragsholder: Jørgen Olsen

Præsentation af OpenSolaris 2008.5, hvor OpenSolaris sættes i relation til Solaris 10, og hvor unikke faciliteter som ZFS og Dtrace belyses. Endvidere vil Containers og virtualisering blive berørt.

Der vil både være beskrivelse af koncepter, samt "command line" eksempler, der viser de forskellige egenskaber i aktion.


Spilprogrammering

Niveau: Begyndere. OBS: Tirsdag kl 16.00
Foredragsholder: Rene Jensen

Der er en kort opfølgning på Blender workshop mandag aften. Derefter vil vi gå i krig med at vise noget om spilprogrammering med en Python-pakke, der hedder PythonOgre. Underneden er det den meget veludviklede 3D-engine OGRE, der bruges. Vi kommer til at hygge os med at lave figurer i Blender og at sætte dem ind i et virtuelt, interaktivt univers.


Lego Mindstorms (med lidt om Arduino)

Niveau: Begynder
Foredragsholder: Bjarke Walling

 • Hvad er LEGOs idé med "Mindstorms" og lidt robothistorie.
 • Hvad er der af klodser og sensorer i Mindstorms-pakken.
 • LEGOs brug af åben API/hardware.
 • Et projekt vi har lavet i PROSA robotklub (det bliver formentlig om vores "tracker", en musikafspiller med 4 spor).
 • Det spændende ved at programmere noget "fysisk" (samspillet mellem det virtuelle og den virkelige verden).
 • Jeg krydrer det hele med forskellige anekdoter, historier og gerne en demonstration.
Programmet for foredraget er endnu ikke helt fastlagt, så der kan godt komme et par ændringer, men overordnet set er det ovenstående emner som jeg gerne vil snakke om.

Lidt om Bjarke Walling:

 • Ejer af it-virksomheden LUMUS i Århus med to ansatte ud over mig selv. Vi sælger bl.a. Linux-systemer og support på servere.
 • Studerer datalogi på deltid på Aarhus Universitet.

Lidt om Arduino delen - ca 10 min i løbet af Lego Mindstorms foredraget.

Niveau: Begyndere
Foredragsholder: Rene Jensen

Rene Jensen kigger ind hos Bjarke Wallings Lego Mindstorm-foredrag med en lille smule omkring Arduino. Der er ikke så meget tid til den del, så jeg tænker mig at det indholdsmæssigt kommer til at foregå på denne måde:

 • Viser hvordan der (i heldigste fald) går 1 minut fra man har sit Arduino-board med posten til at man har fået en diode til at blinke. Foregår sandsynligvis i Ubuntu.
 • Viser hurtigt den grundlæggende brug af udviklingsværktøjet (programmering, compile+upload)
 • Taler lidt om det, jeg har erfaring med (denne del kan ændre sig, hvis jeg når at få nye erfaringer): Styring af DC-motorer, maksimale strømstyrker ved USB-power og hvor meget man kan hente ud af IO-portene. Styring af servomotorer (ikke stepmotorer - dem har jeg endnu ikke prøvet at tackle). Jeg tager nogle pæne demonstrationer med.. Bjarke medbringer vel også sin ondeste Lego TERMINATOR?

Arduino projektet: http://www.arduino.cc/ (USB-boardet kan købes for ca. 300 svenske kroner).


Onsdag

Syllable

Niveau: Begynder/Øvet
Foredragsholder: Flemming H. Sørensen

Præsentation af Syllable, et mindre styresystem, der udvikles med det primære fokus rettet mod den almindelige ikke-tekniske bruger. Begyndere kan sagtens følge foredraget, der dog er krydret med buzz-words, til ære for dem der interesserer sig for ting som

 • kernel threading
 • fuld multi kerne/cpu understøttelse
 • 64bit journaliserede filsystemer med understøttelse af udvidede attributter
 • m.m.

Syllable er stadig på et relativt tidligt udviklingsstadie, men selvom det ofte placeres i samme gruppe som f.eks. Haiku, SkyOS, og ReactOS, så er systemet faktisk nået væsentligt længere. Dette afspejles bl.a. i bedre hardware understøttelse, og det faktum at det er det eneste af systemerne der er selfhosted. Så selvom det ikke er et system der er klar til daglig brug, så er det heller ikke et "Hello World" system.

IP-telefoni med Asterisk

Niveau: Begynder/Øvet
Foredragsholder: Ivan Sørensen

Installation og konfiguration af Asterisk. Opsæt din egen IP-telefon forbindelse og se hvor nemt det er at ringe ind og ud

Introduktion til Java

Niveau: Begynder
Foredragsholder: Kim Dam Petersen

Kim Dam Petersen holder 2 foredrag det første (onsdag aften) om Java sproget og dets fordele og ulemper og ideerne bag dette. Det andet foredrag (torsdag aften) omhandler Servlet programmering der foregår i Java programmeringssporget. Et gennemgående tema vil være udvikling af en Servlet Web Applikation BreakfastClub beregnet til indlæring af ord over en periode. Applikationen vil bruge Tomcat som Web Server og MySql som database til at lagre de løbende fremskridt under indlæringsprocessen.

Indhold: Introduktion til Java

 • 1. Introduktion til Java*
Kendetegn: platform uafhængig, objekt-orienteret, typefast, typepolymorf, auto-oprydning, international.
Anvendelsesområder: Web tjenester (Applet, Servlet), B2B tjenester (RMI, EJB, Web Services), Mobil.
Understøtter: Unicode, XML, SQL, LDAP, Netværk, Grafik, /Design Patterns/.
Udviklingsmiljøer: Eclipse, Tomcat, Axis.
Sprogelementer: simple typer, reference typer, variable, udtryk, sætninger, tråde.
Standard biblioteker: Collection, File IO, Network IO, Sql, Resource Bundle, JAXB.
Eksempel: BreakfastClub - morgenmadsklub.

Torsdag

OpenBSD PF

Niveau: Øvet
Foredragsholder: Henrik Kramshøj

Introduktion til OpenBSD PF. Et pakkefilter, eller også kaldet firewall software, som er udviklet i OpenBSD - men derefter portet til FreeBSD og NetBSD.

PF er en moderne statefull firewall implementation som udover et letlæseligt regelsæt indeholder funktioner til synkronisering af state så man kan konfigurere redundante firewalls med to eller flere systemer.

PF gennemgås med udgangspunkt i et cluster til et mindre firma, med en DMZ og wireless.

Vim workshop

Niveau: Sikkert varierende
Foredragsholder: Preben Guldberg
Løst og fast om brug og opsætning af vim. Tag gerne eksempler med du søger en løsning på.

Servlet Webprogrammering (Java)

Niveau: Begynder
Foredragsholder: Kim Dam Petersen

Kim Dam Petersen holder 2 foredrag det første om Java sproget og dets fordele og ulemper og ideerne bag dette. Det andet foredrag (torsdag aften) omhandler Servlet programmering der foregår i Java programmeringssporget.

Et gennemgående tema vil være udvikling af en Servlet Web Applikation BreakfastClub beregnet til indlæring af ord over en periode. Applikationen vil bruge Tomcat som Web Server og MySql som database til at lagre de løbende fremskridt under indlæringsprocessen.

Indhold: Servlet Web Programmering i Java

Servlet model: Application, Servlet/JSP, Session, Request, Response.
Konfiguration og initialisering: Deployment Descriptor, Context Listener, Resource Bundle.
Web Applikation struktur: Controler/View.
Session: lagring af brugerprofil ved login.
Persistens: Database conection pool.
Eksempel: BreakfastClub med tilmelding og bekræftelse via Web Applikation.

Fredag

Sysadmin appreciation day

Vi fejrer systemadministratoren (i os selv, og alle dem der gør IT hverdagen for os lettere igennem året) med kage til eftermiddagskaffen.

Medbring:

 • gadgets,
 • fotos af din favorit-systemadministrator,
 • foto af, eller medbring noget særligt IT-hardware,
 • en historie eller andre sjove ting du vil fortælle/underholde lejren om/med.

http://www.sysadminday.com/images/red-plugs-468x60.gif
http://www.sysadminday.com

Efterfølgende er der optagelse af fællesfoto med alle lejrdeltagere.

Festmiddag

Festmåltid før TheCamp2008 lukker.

 • Festmiddag
 • Evlauering af årets lejr.
 • Ideer til lejrprogrammet 2009
 • Nedsættelse af TSG2009 (planlægningsgruppen for thecamp 2009)
 • Valg af Repræsentanter

Ikke placeret i programmet

Aftalte foredrag der endnu ikke er sat på programmet:
-ingen-

Her kan du løbende følge med i arbejdet med 2008 programmet.

Vi har i november 2007 afholdt et indledende møde om indholdet af årets program. Vi har haft følgende ideer som vi ikke har haft plads til, eller fundet talere med tid i kalenderen som gjorde det muligt at deltage.

 • Web teknologi update - (Ajax, overlib osv...) (?)
 • Python programmering. Michael Bernhard Sørensen, Århus Python gruppe. (2008)
 • Blinkend lights foredrag. Sven eller Mich. (2008 ?)
 • Low level interfaces (Seriel/parallel) (?)

Hvis du har ønsker eller forslag til talere og/eller emner på TheCamp2009, så send os en mail: [1]